czwartek, 28 marca 2024

Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week. Gościem specjalnym Massimo Bottura

Festiwal sztuki restauracyjnej Dining Week od 6 do 17 lutego.  Debiutujący na Śląsku Festiwal w 2019 roku objął również: Łódź, Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków i Trójmiasto. Szefowie Kuchni najwybitniejszych restauracji w całym kraju (w tym m.in. Senses, Concept13, Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Lokal, Powidok, Revelo i Quale Restaurant w Łodzi) przygotowali popisowe pięciodaniowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie, a wygodne rezerwacje dostępne są już na FineDiningWeek.pl.

Massimo Bottura w Polsce

Gościem specjalnym Festiwalu będzie Massimo Bottura, najlepszy szef kuchni i restaurator świata, ambasador legendarnej marki Grundig.

Massimo bottura
Massimo Bottura

Fine Dining Week to największe w Polsce wydarzenie poświęcone scenie fine diningowej, czyli najwyższej próby sztuce restauracyjnej. Szefowie Kuchni z prawie 70 najsłynniejszych i najbardziej ekskluzywnych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości specjalne pięciodaniowe menu degustacyjne w wyjątkowej cenie 119zł.  Festiwal odbywa się w duchu Respect Food. Formuła wcześniejszych rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.

Gościem specjalnym Festiwalu jest Massimo Bottura, Szef Kuchni, właściciel Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin)  i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul. Massimo Bottura jest ambasadorem marki Grundig, twórcy idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. ).

Czym jest fine dining

Fine dining to połączenie bezkompromisowej jakości rzadkich produktów, najwyższej jakości ich przygotowania oraz światowej klasy oprawy i atmosfery w restauracji. Scena fine dining w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie (na Fine Dining Week wybrało się dotąd 24,868 Gości!).

Zyskujemy kolejne rekomendacje Michelin oraz coraz więcej kandydatów do słynnych michelinowskich gwiazdek. Gonimy szybko zachodnioeuropejską scenę fine-diningową. Misją festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week jest edukacja w zakresie najwyższej kultury restauracyjnej oraz jej intensywna promocja. Nic bowiem nie przybliży jej polskim Gościom lepiej, niż bezpośrednie doświadczenie jednej z najwybitniejszych polskich restauracji.

Wspaniałą informacją dla największych fanów polskiej sceny fine diningowej jest bez wątpienia niepowtarzalne zaproszenie do najlepszej restauracji w kraju, czyli stołecznego Senses. W ramach wydarzenia towarzyszącego festiwalowi, Szef Kuchni Andrea Camastra przygotuje jedenastodaniowe menu metodą note à note, z autorskim wine pairingiem. Goście uczestniczący w kolacji, będą mieli okazję zwiedzić restauracyjne laboratorium oraz restauracyjną kuchnię w trakcie pracy.

Pięciodaniowe posiłki w festiwalowej cenie

Festiwal Fine Dining Week jest okazją na poznanie świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i odwagi w nowoczesnym kreowaniu trendów. Podczas festiwalu goście będą mogli przekonać się, że najwyższej próby sztuka restauracyjna to znacznie więcej niż kulinarne rzemiosło. Do każdego pięciodaniowego posiłku goście mogą dokupić koktajl aperitivo na bazie wermutu Martini Riserva, który pobudzi apetyt oraz zmysły

Zwyczaj celebracji wspólnych chwil przy dobrym jedzeniu  i koktajlach to idealna okazja do wspólnego próbowania różnych połączeń kulinarnych, a także odnalezienie tzw. La dolce vita, czyli radości życia przepełnionego pasją i chęcią czerpania z każdej chwili jak najwięcej. Martini to jedna z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, która niezmiennie wspiera kulturę aperitivo w każdym zakątku świata.

Więcej szczegółów w kanałach social media festiwalu Fine Dining Week.


Fine Dining Week to festiwal poświęcony najwyższej próbie sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród gości czym tak naprawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week. Więcej informacji na stronie internetowej www.FineDiningWeek.pl

  • RSVP: www.FineDiningWeek.pl
  • Otwarcie rezerwacji: 11 stycznia 2019
  • Dress – code: Smart casual +
  • Czas: 6-17 lutego 2019
  • Miejsce: Warszawa, Wrocław, Kraków, Poznań, Trójmiasto, Łódź i Silesia
  • Sponsor Wydarzenia: Martini
  • Woda Festiwalowa: Kropla Délice
  • Partner Logistyczny: DPD
  • Partner Kulinarny: Grundig

Kropla Délice  to oficjalna woda Festiwalu  Fine Dining Week.  Jej kompozycja składników mineralnych, idealne nagazowanie oraz elegancka butelka doskonale pasują do wybitnych festiwalowych dań serwowanych przez najlepszych Szefów Kuchni.

REKLAMA

Czytaj więcej

Wiadomości