Mięso dzikich zwierząt jest kruche i chude, dzięki nieograniczonej swobodzie ruchów. Ma niepowtarzalny smak i aromat, ponieważ nie żywi się sztuczną paszą, a leśnymi ziołami, owocami, bukwią czy korzeniami. Dziczyzna jest najbardziej wartościowym mięsem: bogata jest w witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo, minerały, przy jednocześnie niskiej kaloryczności i niskiej zawartości tłuszczu.

Mięso z dzika, sarny czy jelenia przede wszystkim nie zawiera tego, czym nafaszerowane jest mięso wieprzowe czy drobiowe – sztucznych hormonów, antybiotyków, nastrzykiwań, które odpowiedzialne są za alergie pokarmowe. Bez względu na to, jak bardzo producenci wieprzowiny i drobiu będą nas przekonywać, że ich mięso jest BIO i EKO – ono takie nie jest.

Czy dziczyzna jest zdrowa? Rozwiewamy wątpliwości

Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest najzdrowszym mięsiwem dostępnym w Polsce. Dzieje się tak dlatego, że zwierzęta te żyją na wolności, nie znany im jest stan wegetacji w ciasnych klatkach. Dziko żyjące zwierzęta mają dużo ruchu, nie są narażone na stres spowodowany życiem, transportem i umieraniem w trudnych, wręcz nieludzkich, warunkach. W ich krwi płynie spokój i zgoda z naturą, która przekłada się na jakość ich mięsa po uboju. Mięso z dziczyzny jest najzdrowsze dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca, nadciśnienie, czy zagrożonych zawałami serca.

Dlaczego? Dziczyzna to najchudsze mięso, posiadające niski wskaźnik cholesterolu i niską kaloryczność. Bogate jest w witaminy i minerały, których brak w wieprzowinie czy drobiu. Dziczyzna jest też odpowiednim mięsem dla osób przebywających na dietach odchudzających z tych samych powodów – niska kaloryczność chudego mięsa, bogatego w witaminy i minerały. Dzięki braku sztucznych hormonów i antybiotyków, mięso z dzika, sarny czy jelenia jest świetną odpowiedzią na alergie pokarmowe, które obecnie stają się jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych.

Mięso z dziczyzny jest też bezpieczne pod kątem sanitarnym – zanim dzikie zwierze zostanie przygotowane do sprzedaży, zostaje poddane gruntownym badaniom weterynaryjnym, które wykluczają wszelkie choroby odzwierzęce. Jeśli więc kupujesz mięso z dzika, sarny czy jelenia w sprawdzonym miejscu, nie musisz się obawiać o jego przydatność do spożycia.

dsc00253 1024x576 — kopia

Cena mięsa z dzika, sarny czy jelenia – dlaczego tak drogo?

Wiele osób mając do wyboru kupno mięsa z dziczyzny a wieprzowego, wybiera to drugie, zaś argumentem staje się cena. Czy jednak słusznie? Kupując mięso wieprzowe czy drobiowe, płacimy za mięso z dodatkami – hormony, antybiotyki, pasza z GMO, a to wszystko przekłada się na jakość mięsa. Dodatkowo mięso zwierząt hodowlanych bardzo często nastrzykiwane jest wodą tak, aby sprzedać mniej autentycznego mięsa za wyższą cenę.

Tymczasem kupując mięso z dzika, sarny czy jelenia, kupujemy 100% mięsa. Bez sztucznych dodatków i nastrzykiwań, jedynie pełnowartościowe, kruche i aromatyczne mięso, w stu procentach naturalne, ekologiczne i zdrowe. Gdy spojrzy się na cenę mięsa z dziczyzny w taki sposób, automatycznie dociera do człowieka, że cena jest w pełni adekwatna do jakości. Nieznacznie wyższa cena za o wiele lepszy dla naszego zdrowia produkt.

Co można przyrządzić z dziczyzny? Wszystko!

Kolejnym argumentem, który używany jest przeciwko mięsie z dzika, sarny czy jelenia jest to, że jest ono trudniejsze do przygotowania, niż mięso wieprzowe czy drobiowe. Było tak kiedyś, gdy dziczyznę trzeba było osobiście przygotować do zdatności.

Obecnie mięso z dziczyzny, które kupujemy w sklepie lub w rodzinnej firmie Leśniczówka, jest już skruszałe i gotowe do przyrządzenia z niego całej masy przepysznych potraw. Z dziczyzny przygotujesz wyjątkowo smaczne i aromatyczne zupy, sosy, wędliny, pieczone i smażone dania, które zachwycą każdego miłośnika dobrego jadła.

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.