Nowe badania naukowca z Uniwersytetu Łódzkiego pokazały, że produkty kakaowca mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Co więcej, lecznicze właściwości ma nie tylko kakaowiec, ale również inne rośliny. Ich badanie może w przyszłości zaowocować zwiększeniem skuteczności stosowanych terapii, a szczególnie wykorzystania czekolady w terapii nowotworów.
Gorzka czekolada może leczyć?
Gorzka czekolada ma wiele związków aktywnych, które mogą mieć potencjalne działanie prozdrowotne. Jest też bogata w witaminy, głównie z grupy B oraz wiele pierwiastków takich jak żelazo, magnez czy miedź. Czekolada jest nazywana żywnością funkcjonalną, ale mowa o takiej z zawartością miazgi kakaowej około 70 procent i więcej.
Zjedzenie około 20 g takiej czekolady dziennie może korzystnie wpłynąć na zdrowie – wskazuje dr hab. Tomasz Kowalczyk z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
Jest wiele badań, które pokazują, że regularne spożywanie odpowiedniej ilości gorzkiej czekolady może polepszać wydolność fizyczną i funkcje poznawcze (szczególnie u osób starszych), czy obniżać ciśnienie krwi. Substancje pochodzące z kakaowca mogą być pomocne w walce z cukrzycą albo wysokim poziomem cholesterolu. Dlatego bardzo często działania naukowe skupiają się na wzmacnianiu potencjału prozdrowotnego gorzkiej czekolady. Przykładem jest zastosowanie np. nanotechnologii.
Od wielu lat badam rośliny i widzę, że to jest nadal nieodkryta skarbnica wielu nowych związków biologicznie czynnych. Ostatnimi czasy swoją uwagę skupiłem na roślinie o nazwie strączyniec tępolistny. Wykazaliśmy zdolność ekstraktu z tej rośliny do walki z chorobami nowotworowymi, właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przy czym nie zajmowałem się całą rośliną, lecz tzw. korzeniami – wyjaśnia dr hab. Tomasz Kowalczyk.
Potencjał roślin jako źródła cennych zdrowych związków biologicznie czynnych jest ogromny, ponieważ rośliny w środowisku naturalnym same muszą się chronić przed grzybami czy bakteriami, zmianami środowiska i światłem UV. To są tak zwane metabolity wtórne, które są po to, by rośliny chronić. To z tego powodu naukowcy starają się czerpać z nich jak najwięcej. W przypadku korzeni kakaowca i samej już czekolady w terapii nowotworów koniecznych jest jeszcze wiele badań, by można było mówić o wdrożeniu nowych terapii.